Jak naturalnie walczyć z alergią

Jeśli mówimy o alergii to mamy na myśli nieprawidłowe działanie układu odpornościowego, który z niewiadomych przyczyn, u ludzi genentycznie predysponowanych zostaje nadmiernie aktywowany na skutek  różnych czynników, które u zdrowych ludzi nie wywołują większych objawów. Dzieje się to za sprawą genetycznych uwarunkowań, wpływających na uaktywnienie mechanizmów immunologicznych, odpowiedzialnych za produkcję nieproporcjoalnie dużej ilości przeciwciał.

Jak diagnozować alergię?

Alergię diagnozuje zawsze lekarz o właściwej specjalizacji, czyli alergolog. Zazwyczaj wykonuje testy skórne  lub badanie przeciwciał z krwi w kierunku konkretnych antygenów pokarmowych i/lub wziewnych.

Czasami zdarza się, że pomimo charaterystycznych objawów alergicznych, badania w żaden sposób nie wskazują na alergię, Dzieję się to za sprawą mechanizmów nieimmunologicznych, które jedynie imitują alergię a tak naprawdę związane są z niedoborem enzymu DAO. Więcej na ten temat, można przeczytać tutaj.

Aby mówić o leczeniu przyczynowym alergii należy przede wszystkim wyjaśnić podstawowe  mechanizmy, które są odpowiedzialne za jej rozwój.

Etap 1 –>Uczulenie

Jest to pierwszy kontakt organizmu z antygenem, czyli „ciałem obcym”. Sytuacja wygląda w sposób następujący:

Specjalna komórka rozpoznaje wroga i prezentuje go największemu strategowi układu odpornościowego. To on decyduje o rekrutacji jednostki Th2, która ma pokonać zagrożenie w obliczu, którego stanął cały układ odpornościowy. Pobudzone przez limfocyty Th2 komórki B, uczestniczą w produkcji przeciwciał IgE, które łączą się z powierzchnią komórek tucznych i bazofili, pozostając z nimi związane przez kilka tygodni a nawet miesięcy.

 

Etap 2 – Objawy alergiczne

Druga i każda następna ekspozycja wywołuje już charakterystyczne reakcje alergiczne.

Kiedy organizm po raz kolejny zetknie się z tym samym antygenem to zostanie on zidentyfikowany przez przeciwciała obecne na komórce tucznej, zakotwiczone po fazie uczuleniowej. Połączenie się antygenu z przeciwciałem powoduje powstawanie kompleksu, który inicjuje rozpad komórki i uwolnienie szeregu związków tzw. mediatorów reakcji alergicznej do której należą histamina, leukotrieny, prostaglandyny.

To one odpowiedzialne są za charakterystyczne dla alergii objawy takie jak: świąd, pieczenie, obrzęk, problemy z układem oddechowym czy nagły spadek ciśnienia tętniczego prowadzący do wstrząsu anafilaktycznego.

No dobrze wiemy, już jak się rozwija alergia, ale czy możemy jej zapobiegać lub łagodzic negatywne objawy wywołane przez różnorodne związki?

  1. Musimy przede wszystkim zaadresować odpowiednio wszystkie przyczyny alergii.

O ile na predyspozycję nie mamy wpływu, ponieważ geny, które są odpowiedzialne za atopię pozostaną z nami do końca, o tyle możemy wpływać na czynniki, które będą wpływały na ich uaktywnienie. Należą do nich:

  • Stres- uwalnianie hormonów stresowych takich jak adrenalina czy noradrenalina przesuwa równowagę immunologiczną w kierunku Th2, zaostrzając reakcje alergiczne.
  • Obecność metali ciężkich w postaci rtęci i ołowiu
  • Narażenie na pestycydy, zanieczyszczenia wody i powietrza
  • Infekcje pasożytnicze, bakteryjne (Streptococcus termophilus, E. coli), wirusowe (wirus zapalenia wątroby typu C)
  • Niektóre leki, do których należą: morfina, talidomid oraz hormony sterydowe
  • Powszechnie stosowane używki takie jak: kawa, alkohol oraz tytoń
  • Wysoko przetworzona dieta obfitująca w kwasy omega 6
  1. W walce z alergią szczególe miejsce zajmuje dieta, która w literaturze określana jest mianem przeciwzapalnej.

Co powinniśmy przez to rozumieć? Przede wszystkim eliminację produktów, które będą generowały lub nasilały już istniejący stan zapalny. Należą do nich:

  • Cukier pod każdą postacią- biały, trzcinowy, syrop glukozowo-fruktozowy
  • Kwasy tłuszczowe typu trans, których głównym źródłem są utwardzane margaryny. Zatem wystrzegajmy się żywności wysoko przetworzonej, słonych przekąsek, gotowych sosów oraz wyrobów cukierniczych, które obfitują w szkodliwe tłuszcze trans.
  • Tłuszcze roślinne zawierające przewagę kwasów omega 6 o działaniu prozapalnym, do których należą: olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron.
  • Przemysłowy nabiał oraz czerwone mięso
  • Soja oraz żywność GMO- obce białka bardzo niekorzystnie stymulują układ odpornościowy.

A co jest mile widziane w diecie alergika?

  • Ryby, jako bogate źródło przeciwzapalnych kwasów omega-3 (raczej unikamy łososia i tuńczyka ze względu na ryzyko zanieczyszenia ich mięsa metalami ciężkimi)
  • Warzywa i owoce, szczególnie zalecana jest grupa warzyw krzyżowych ( kapusta, kalafior, brokuły, jarmuż, brukselka, boćwinka)
  • Odpowiednia podaż płynów w postaci czystej wody. Gwarantuje ona prawidłowy stan nawodnienia wszystkich błon śluzowych w organizmie i tym samy pomaga łagodzić negatywne objawy alergii.
  1. Ostatnim krokiem jest immunomodulacja, czyli sterowanie układem odpornościowym za pomocą różnych preparatów, tak aby osiągnąć oczekiwane przez nas rezultaty. Można to robić na poszczególnych etapach zaangażowanych w rozwój alergii.

Zmniejszenie produkcji przeciwciał z klasy IgE

  • Pachnotka zwyczajna
  • Witamina E

Zredukowanie uwalniania mediatora reakcji zapalnej czyli histaminy

  • Witamina C (ale w dawce nie wyższej niż 2 g/ dobę)
  • Kwercetyna
  • Resweratrol
  • Luteolina

Zmniejszenie syntezy prostaglandyn i leukotrienów, które działając miejscowo powodują skurcz oskrzeli, i zwiększoną przepuszczalność naczyń.

  • Kwasy omega 3
  • Wyciągi z kurkumy, imbiru
  • Boswelia
  • Witamina E

Likwidacja stresu oksydacyjnego- Komórki zaangażowane w reakcje alergiczne produkują duże ilości wolnych rodników, generujących stres oksydacyjny.

  • Witamina A
  • Witamina E
  • Glutation

Zmniejszenie wydzielania hormonów stresu, zaostrzających przebieg alergii. Tutaj bardzo dobrze sprawdzą się adaptogeny:

  • Ashwagandha
  • Żeń- szeń
  • Grzyby Reishi

Co jest jeszcze ważne w przypadku alergii?

Osoby, które są alergikami, bardzo często odznaczają się słabą odpornością. Wszystkie wysiłki układu immunologicznego,  poświęcone są na walkę z różnymi antygenami pokarmowymi i wziewnymi, co powoduje, że nie starcza mu już sił na obronę organizmu przed infekcjami (szczególnie wirusowymi). Dlatego ważnym elementem profilaktyki w zakresie alergii jest wzmacnianie odporności. Możemy to robic na różne sposoby:

  • Probiotyki, szczególnie te, które zawierają następujące szczepy bakteryjne: L. reuteri, L. plantarum, L. salivarus, L. lactis, L.rhamnosus GG
  • Witamina D zwłaszcza jeśli wchodzimy w okres jezienno-zimowy i ekspozycja na słońce jest coraz mniejsza.
  • Mleczko pszczele i/lub propolis

W obliczu poważnego problemu jakim jest alergia warto wiedzieć jak można pomagać organizmowi wyciszać nadmierną reakcję układu odpornościowego. Jest to oczywiście leczenie uzupełniające konwencjonalną terapię, opartą na lekach antyhistaminowych. Jednak stosowanie powyższych wskazówek może zaowocować widoczną poprawą stanu zdrowia, pozwalająca na zmniejszenie dawki leku.

 

 

Please follow and like us:
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *